7.2 C
Sakarya
Ana SayfaSektörelSATSO'da Enerjiden Kentsel Dönüşüme, Tarımdan Nitelikli İstihdama Sorunlar Görüşüldü

SATSO’da Enerjiden Kentsel Dönüşüme, Tarımdan Nitelikli İstihdama Sorunlar Görüşüldü

SATSO 2024 yılı iş planı ile ilgili görüşlerini dile getiren 17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Hem yönetime hem bütün oda çalışanlarımıza bu şahane çalışma için teşekkür ediyorum. Burada çok güzel bir yol haritası var ve başarısız olmak mümkün değil. Hepimizin bu maddeleri içselleştirerek kendi davranışımız ve çalışmamız haline getirmesi gerekiyor.” dedi.

Toplantının devamında “Lastik Tamiri Azami Fiyat Tarifesi” maddesine geçildi. Madde ile ilgili söz alan 21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztük Hacıeyüpoğlu, artan girdi, işçilik, enerji gibi maliyetlere yönelik üyelerinin talebiyle komite olarak bir çalışma yapıp bu fiyat tarifesini oluşturduklarını belirtti. Açıklamanın ardından oylanan gündem maddesi meclis üyelerince kabul edildi.

Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantının “Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi” ile “Dilek ve Temenniler” maddesinde söz alan;

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “En büyük taleplerden bir tanesi nitelikli-niteliksiz istihdam talebidir.” Diyerek işçi ve işveren arasındaki ücret politikasına dair anlaşmazlıkların temel sebepleri ile ilgili değerlendirmede bulundu. Borazancıoğlu konuşmasının devamında inşaat şantiyelerindeki elektrik bağlantıları konusunda yaşanan yetki sıkıntısını dile getirerek; “Şantiye elektriği bağlantıları arada kalmış bir konudur. SEDAŞ kendilerine şantiye elektriği için başvuran müteahhitleri yapı denetim kuruluşu imzası yok diye reddediyor. Yapı denetim de kendileriyle alakalı olmadığını belirtiyor. Bu iş, Çevre Şehircilik Ve Enerji Bakanlığı yönetmelikleri arasında sıkışmış ve inşaat sahipleri mağdur oluyor. Yönetmeliğin değişmesi gerekiyor.

Bazen hakkınız vardır ancak etik değildir. SEPAŞ, akıllı çözümler diye bir şirket kurmuş. Bu şirketle endüstrinin ihtiyaç duyduğu elektrik mühendisliği konusunda taahhütlük yapmak istiyor. Bu normal ancak etik değil. SEDAŞ-SEPAŞ organik bağımız yok deseler bile tepede aynı şirketlerdir. Rekabet eşitsizliğine neden olabilir.  Kurumsal bir şirketin kurumsal bir anlayışla bu hizmeti verecek olması maliyet getirecektir. Ancak kurumsal olmayan yeni başlayan temsilcilerimiz bunla başa çıkamayacaklardır. Büyük balık küçük balığı yine yutacak mı?” dedi.

23. Meslek Komitesi ((Konstrüksiyon ve Metal İşleme) Meclis Üyesi Çetin Serter de SEDAŞ’ın akıllı çözümler sistemi ile ilgili yaşanan sıkıntılar konusunda değerlendirmede bulundu.

10. Meslek Komitesi (Elektrik – Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Meclis Üyesi Kenan Dağ, “SEPAŞ Akıllı Çözümler konusunda komite olarak biz bir çalışma yaptık. Özelleştirme ihalesi kanununa tabii bir firma ancak rekabet etiğine uygun değil. Bu konuda elimizde çok yapacak bir şeyimiz yok. Rekabet kuruluna gideceğiz sonuç ne çıkacak bakacağız.” dedi.

28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Meclis Üyesi ve Meclis Divan Katibi Serap Yılmaz son dönemde açıklanan hibe ve teşvikler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yılmaz, “Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar” başlığı altında 10 milyon ile 14 milyon TL arasındaki yatırımları %50 desteklediği programı ile “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları başlığı altında 3 milyon TL’ye kadar destek verilmektedir. Son başvuru tarihi 19 Şubat’tır.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Sakarya’mız da dahil 81 ilin kapsama alındığı IPARD Programı kapsamında Mart ayında çağrıya çıkması bekleniyor. IPARD 3 çağrısının bütçesi yaklaşık 555 milyon Euro olup %50-70 arasında destek oranlar olacaktır. Bu programlarda çağrılar kısa zamanlı oluyor bu nedenle faydalanmak isteyen üyelerimizin hızlı bir şekilde aksiyon almaları ve projelerini hazırlamaları gerekmektedir.

Diğer bir destek de; KOSGEB Yeşil Dönüşüm Destek Programı. KOBİ’lerin 14 milyon TL üst sınıra kadar yeşil enerji yatırımlarını  %60 destekliyor. Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi programı da 4 milyon TL üst sınırlı olup %70 desteklenmektedir. Program yıl içerisinde başvuruya açıktır ve proje süreleri 8-12 ay arasında değişebiliyor. Bu programların üyelerimize ve tüm yatırımcılara kazanç getirmesini diliyorum.” diye konuştu.

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Nitelikli işçi probleminin yanında bir de ciddi rakamlara çıkan işçi ücretleri de işverenler için sorun olmaya başladı. Tarım ve hayvancılık sektöründe cironun %10’una tekabül eden işçilik maliyetleri son 5-6 yılda %20’sine geldi. Bu sektörü ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. İşçilik fiyatlarıyla beraber gözden kaçan bir nokta da; son 2 yılda %300 artırılan asgari ücretle beraber işverene çok ciddi kıdem tazminatı yükü doğdu. İşçiler neredeyse firmaya ortak hale gelmeye başladılar. Bu kıdem tazminatı yükünü kaldırabilecek çok fazla işletme yoktur. Kolay kolay da çözülebilecek bir sorun değil. Sektör olarak bizler asgari ücretle yetinmeyip hep üstünü veren bir sektörüz. Ancak buna rağmen yine eleman bulmakta ciddi zorlanıyoruz. Yerli vatandaşlarımız bu sektörde çalışmıyor. Yabancı işçi konusunda da legalleştirmeye yönelik çalışma bekliyoruz. USK çiğ süt alım fiyatına 2 TL’lik zam yaptı. Maalesef insanlar ürettikleri malın maliyetinin altına satmaya zorlanıyor. Rafta 27 TL olan süt üreticiden 13 TL’ye alınıyor. İnsanlar süt ineklerini kesime gönderiyor. Bu yıl ithalat yoluyla 600 bin hayvan daha gelecek. Bunlara da dolar bazında %50 artış yapıldı. Et fiyatları çok daha fazla olacak. Vatandaşın ve yemek sektörünün 650 TL’lik kıyma/kg fiyatına hazırlıklı olması gerekiyor. İthalata dayalı tarım politikası bir ülkeyi batırır. İthalat ile bir yere varamayız. Bakanlık ciddi reformlar yapmak zorundadır.” dedi.

14. Meslek Komitesi (Hırdavatçılar, Metal Ticareti ve Geri Dönüşümcüler) Meclis Üyesi Hasan Çakır, “İhracat diyoruz ancak bunun için elimizde vize olması gerekiyor. Vizeyi almak da kolay olmuyor. Sürekli vizesi olanlar için problem değil ancak bazı zamanlar ihtiyacı olanlar için tam bir sıkıntı. Ticaret veya ikili ilişkiler zamana karşı mücadele ile oluyor. Türkiye’de binlerce insan yeşil pasaportla geziyor ancak bu ülkeye katkı sağlayacak iş insanları vize ile uğraşıyor. Yurtiçinde mücadele veriyoruz globale açılmak istiyoruz bunun için de vize konusunda bir çalışma gerekiyor.” diye konuştu.

22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi)) Meclis Üyesi Yiğit Ateş, “20 yılı aşkın süredir TOBB çatısı altında STB genel sekreterliği, SATSO Genel Sekreterliği, TOBB Ticaret Borsaları Genel Müdürlüğü ve şimdi de seçilmiş bir şirketin yetkilisi olarak Meclis Üyesi unvanı ile karşınızdayım. Bana bu fırsatı verdiği firma sahiplerimize teşekkür ediyorum. Tüm bilgi birikimim ve tecrübemle yönetim kurulumuz ve meclis üyelerimizin yapacağı çalışmalara destek olacağım.” dedi.

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “Karasu küçük sanayi sitesinin idare binasının ikinci katını 10 seneden fazla süre önce mesleki eğitim merkezine verdik. Kaliteli eğitim ve kaliteli gençlerimizin yetişmesi için sorumluluk aldık. 5-10 yıl içinde ilçemizde bir çıraklık okulu yapılacaktı ancak halen daha yapılamadı. Yönetim Kurulu Başkanımız da bu konuda çalışma yapıyor.  Karasu’da Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisli iki tane büyük arsa var ve çıraklık okulu yapılabilir. Kaliteli ve kalifiye eleman sorunu her mecliste gündeme geliyor, hepimizin sorunu. Biz bu binayı verdiğimizde 100 öğrenci vardı şimdi 250 tane var. Karasu’da kaliteli bir eleman böyle binalarda yetiştirilmeye çalışılıyor. Kent şurası üyesiyim ve bu ayki toplantımızı Akyazı’da gerçekleştirdik. Akyazı’da yapılan sondaj çalışmalarında 96 derecelik bir sıcak su çıktığı tespit edilmiş. Bunun da değerlendirilmesi için çalışmalar yapmamız gerekiyor.” dedi. 

34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi; “Daha önce Müteahhitler Birliği, SATSO ve üniversitenin yaptığı bir çalışmada acil yıkılma tehlikesinde 7 bin bina olduğu tespit edildi. Sakarya’nın büyük bir ilçesi kadar nüfus bu binalarda yaşıyor ve depremde hayatlarını kaybetme riski yüksek. Bizler 99 depreminde sonra yönetmeliğe uygun binalar yapmaya başladık ve bu binaların güçlü de olduğunu düşünüyorum. Bu bahsettiğimiz 7 bin bina bizlere utanç verici bir tablo getirecektir. Hazırlıklı ülkelerin karşıladığı gibi depremi karşılamamız gerekiyor. İstanbul’da uygulanan “Yarısı Bizden” kampanyasının benzeri bir çalışma yapabiliriz. Tablo çok kötü. Sakarya’da çok fazla çıkmaz sokak olan mahalle var. Kentsel dönüşümle ilgili ekonomik sıkışıklığı aşabilmemizin bir yolu ada bazında kentsel dönüşümdür. Biz bu konuda çok gerideyiz. Ne mal sahipleri, ne idareciler, ne müteahhitler bu konuda bir adım atabilmiş değil. Ay içinde komite olarak ziyaretler gerçekleştirdik. 2 bin adet şantiye panosu başvurusu bekliyor. SASKİ birçok konuda yardımcı olmaya çalışıyor.

Sakarya gibi bir ilde inşaat ruhsatı almak 6 ay sürüyor. Kafalarında maliyet hesabı yapan müteahhitler ruhsatı beklerken 6 ay sonra bambaşka bir tablo ile karşılaşıyorlar. Bu gibi sorunların çözülmesi için belediyelerde ve ilgili kurumlarda daha yetkin personel bulunması da gerekli. İnşaat sektörü bu meclisteki neredeyse her sektörü ilgilendiren bir sektördür; çünkü çok kalem ürünü kapsıyor.” diye konuştu.

SATSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı dilek ve temenniler gündem maddesinin ardından sona erdi.

spot_img

diğer haberler