7.2 C
Sakarya
Ana SayfaSektörelSakarya İş Dünyası Yeşil Mutabakat Sürecine SATSO ile Hazırlanıyor

Sakarya İş Dünyası Yeşil Mutabakat Sürecine SATSO ile Hazırlanıyor

Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Semineri SATSO’da Gerçekleştirildi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı iş birliğinde “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı yetkililerinin sunumlarıyla gerçekleştirilen toplantıda iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türk sanayicisinin kapasite gelişimi ve farkındalığının arttırılması amaçlandı. Toplantıda sera gazı emisyonları izleme, raporlama ve doğrulama iş ve işlemleri, karbon ayak izi hesaplama standartları, SKDM, ETS ile yeşil dönüşüm ve finansman imkanları konularında bilgiler verildi.

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda İklim Değişikliği Kurum Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ile İklim Değişikliği Başkanlığı Yetkilileri, Türk Standartları Enstitüsü Yetkilileri, Ticaret Bakanlığı Yetkilileri, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş Yetkilileri tarafından sunum ve bilgilendirmeler gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan, “

Artık değişimin her alanda çok hızlı olduğu bir dönemdeyiz. Birkaç yıl önce “yeşil” demek doğaya zarar vermeden üretim yapmak demekken bugün sürdürülebilirlikten, endüstriyel simbiyoza, yeşil üretimden, karbon ayak izine kadar her alanı kapsıyor. Ülkemizin geleceği, ekonominin sürdürülebilirliği ve her şeyden önemlisi gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için her alanda sürdürülebilir sistemler kurmalıyız. Bu doğrultuda sürdürülebilir ekonomi modellerini devreye alma konusunda tüm çalışmalar ülkemizin lehine olacaktır.

Yeşil mutabakat şu anda sanayicimizin bir numaralı gündemi. İhracatımızın %85’lik kısmını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nin karbon salınımı azaltmak için süreci başlattığı ilk tarihten itibaren biz de SATSO olarak planlamamızı yaparak şehrimizi ve üyelerimizi bu sürece hazırlamaya başladık. İhracatçılarımızı yeşil mutabakat sürecine hazırlıyoruz. Global rekabetin gerekliliği haline gelen bu sürece uyum sağlamak için firmalarımızın karbon salımını azaltma, yeşil dönüşüm ve çevreci üretim başlıkları ışığında üretimlerini revize etmesi konusunda destek oluyoruz.

Bu doğrultuda bünyesinde yeşil mutabakat komisyonu kuran ilk odayız, Odamızın karbon ayak izi ölçümünü yaptık, Üyelere yönelik eğitim ve seminerler gerçekleştirmeye devam ediyoruz, Yeşil mutabakata uyumlu ihracatın arttırılması danışmanlığı projesi ve firma bazlı yeşil mutabakat uyum testini hayata geçirdik, SATSO Hatıra Ormanı oluşturduk, Elektrikli şarj istasyonu kurduk, çatılarımıza GES projesini tamamladık, SAÜ ve SUBÜ ile yeşil mutabakat elçileri staj programını başlattık. Bugünkü toplantımızın da üyelerimizin bu konudaki çalışmalarına ışık tutacağına inanıyorum.” dedi.

İklim Değişikliği Kurum Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, “Sanayi devriminden neredeyse 1990 yılına kadar küresel ısınma stabil şekilde bazen artıyor bazen azalıyor düzenli şekilde ilerliyordu ancak 90 sonrası endüstriyel atılım ile neredeyse 25 yıl içinde pik yapıyor. Karbondioksiti hep kötü olarak biliyoruz ancak yaşam için gerekli bir şey. Ağaçlar ve doğa için gerekli fakat bizler düzeni bozmaya başladık. Bu yıl itibariyle dünyanın ısınma ortalaması 1.1 derece, Akdeniz ikliminde yer alan ülkemizin ise 1.4 derecenin üzerinde. Dünyada depremi bir kenara bıraktığımızda afetlerin %92’si iklim değişikliği kaynaklı afetlerdir. Biz daha da fazlasıyla yüz yüze kalacağız.

Ülke olarak bir sonraki aşamada güneyden kuzeye kitlesel göçlerle karşı karşıya kalabiliriz ve Avrupa da kalabilir. Türkiye küresel olarak toplam karbondioksit salımının %0.6’sına sebep oluyoruz ve Amerika %24. Avrupa birliği ise %19 oranında. Avrupa son dönemlerde çevre alanında iyi atılımlar atıyor ancak kitlesel göç korkuları ortaya çıktı. Herkes yerinde kalsın istiyorlar. Ülke olarak sanayi devrimini kaçırdık, bilişim devrimi teğet geçti ucundan tuttuk ancak yeşil endüstri dönüşümünü kaçırmamalıyız. İklim değişikliği başkanlığı olarak yurtdışında çok aktif bir rol oynuyoruz. Ortada 50 trilyonluk bir pasta var. Bu dönüşümü yapmak zorundayız.” dedi.

Prof. Dr. Halil Hasar’ın konuşmalarının ardından sırasıyla Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Dairesi Başkanı Volkan Polat, Karbon Fiyatlandırma Dairesi Gelir Uzmanı Mürsel Akbulut, Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün, Ticaret Bakanlığı AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Dairesi Ticaret Uzmanı Özge Öktem, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız sunumlar eşliğinde konu başlıklarıyla ilgili bilgiler paylaştılar.

Etkinlik soru-cevap bölümünde gerçekleştirilen fikir alışverişi sonrası noktalandı.

spot_img

diğer haberler