7.2 C
Sakarya
Ana SayfaYaşam'Orhan Okay, yaşamıyla ve edebiyata bıraktığı izlerle gençliğe ışık oldu'

‘Orhan Okay, yaşamıyla ve edebiyata bıraktığı izlerle gençliğe ışık oldu’

SAÜ Edebiyet Fakültesi Kurucusu Orhan Okay, Büyükşehir Belediyesi Ofis Sanat Merkezi’nde “Sadeliğin İhtişamı Orhan Okay” isimli panel ile her biri Türkiye için bir kıymet olan akademisyen ve yazar öğrencileri tarafından minnetle ve birbirinden kıymetli hatıralarla yad edildi.

Büyükşehir Belediyesi, kültür ve sanat etkinliklerinde “ahde-vefa” örneği olan programlara yer veriyor. Bu etkinliklerin son örneği ise Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin kurucusu olan ve Türkiye’de edebiyat alanında önemli eserler bırakan Prof. Dr. Orhan Okay için gerçekleştirildi.

Sadeliğin ihtişamı

Ofis Sanat Merkezi’nde “Sadeliğin İhtişamı Orhan Okay” isimli bir panel düzenlendi ve bu programın moderatörlüğünü Sakaryalı akademisyen SAÜ Fen-Edebiyat Fakülyesi Dekanı Yılmaz Daşcıoğlu yaptı. Panele akademisyen usta edebiyatçının öğrencileri olan Dr. Mehmet Özdemir, Yazar Bekir Sıddık Soysal ve Yazar Hüseyin Yorulmaz ise konuşmacı olarak katıldı.

Rol model bir insan

Ahirete irtihal eden Prof. Dr. Orhan Okay, öğrencileri ve sevenleri tarafından hayatıyla, anılarıyla, başarılı proje ve fikir akımlarıyla yad edildi. Öğrencileri Okay’ın örnek kişiliğiyle ve edebiyat alanında Anadolu’yu tasvir eden eserleriyle Türkiye’de önemli bir değer olduğuna vurgu yaptı. Merhum hocanın yeni neslin edebiyat muhallimleri için de rol model olduğunun altını çizen konuşmacılar Okay’ı dualarla andı.

“Çok yardımsever birisiydi”

Okay’ın her hareketini örnek aldığından bahseden yazar Hüseyin Yorulmaz, “Bizim devamlı Orhan hocamıza sorularımız olur, danıştığımız ve fikir edindiğimiz konular olurdu. Hocamız çok çalışan, hayatının her alanında yardımsever birisiydi. Sorunlarımız olduğunda hocamızla gerek Sakarya’da gerekse İstanbul’da buluşur, konuşur ve sıkıntılarımızı iletirdik” ifadelerini kullandı.

“O’nu anlatmak o kadar kolay değil”

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Yılmaz Daşçıoğlu ise, “Büyüklük dediğimizde ancak kendi zaviyemizden ne kadar görüyorsak o kadarını anlatabilme yeteneğine sahibiz. Hocamızın büyüklüğünü anlatmak o kadar kolay değil. Orhan hocamız Anadolu’yu İstanbul’a getirmesi ve İstanbul kültürünü ise Anadolu’ya götürmesi çok önemliydi” diye konuştu.

“Tevazu ehli bir insandı”

Okay’ın eğitim ve öğretimde örnek bir insan olduğunu hatırlatan akademisyen Dr. Mehmet Özdemir, “Hocamız bir konuda emin misiniz ya da bu konuyu bir daha düşünelim dediğinde bir sıkıntı olduğunu anlardık. Nezaketle yaklaşımını bize aşıladı. Bizler de Orhan hocamızdan gördüğümüz bu nezaketi öğrencilerimize uyguluyoruz. Bazen bir konuda bir soru sorardık ve bilmiyorum derdi. Bilmiyorum dediği konu hakkında başlardı konuşmaya ve biz o zaman o tevazunun hocamıza nasıl işlediğini anladık” sözlerine yer verdi.

Gerçekleştirilen panel, katılımcıların soru-cevaplarıyla ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.

spot_img

diğer haberler