7.6 C
Sakarya
Ana SayfaSektörelMustafa Yıldız: 2023 Dünya Gıda Krizi Kapıda

Mustafa Yıldız: 2023 Dünya Gıda Krizi Kapıda

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız ‘Dünyada 828 milyona kadar insan bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğinden emin değil’ dedi. 

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız yaptığı açıklamada; ‘Çatışma, ekonomik şoklar, iklim aşırılıkları ve yükselen gübre, gıda fiyatları, benzeri görülmemiş oranlarda bir kriz oluşturmak için birleşiyor. Dünyada 828 milyona kadar insan bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğinden emin değil. 

2023’te beklenen  345,2 milyon insanın  gıda güvensizliği etkisi altında olacağı bekleniyor. Bu rakam – 2020’deki sayının iki katından fazladır. Bu, COVID-19 pandemisi öncesi seviyelere kıyasla 200 milyonluk artışla geliyor. İnsan olarak şaşırmamak elde değil. Dünya çapında 900.000’den fazla insan kıtlıkla eşi benzeri olmayan hayatta kalmak için mücadele ediyor. Bu, beş yıl öncesine göre kat be kat fazladır. Küresel topluluk, 2030’un sonuna kadar açlığı ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme taahhüdünde başarısız oldu. 

Karşılanmayan ihtiyaçlar,  yetersiz beslenme riskini artırmaktadır. Gerekli kaynaklar sağlanmadıkça, kaybedilen hayatlar ve zor kazanılmış gelişimlerinin elde edilmesi yaşam yarışlarının tersine  çevrilmesi ödenecek bedel olacaktır.

Dünya neden her geçen her yıl daha aç?

Çatışmaların, ortaya koyduğu aç insanların yüzde 70’inin savaş ve şiddetten etkilenmemesiyle, maalesef hala açlığın en büyük etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin,  Ukrayna’daki olaylar, çatışmaların insanların evlerinden çıkmayı engelleyerek , gelir elde etmelerini yok ederek ve ülkelerin ekonomilerini mahvetmesi den kaynaklanmaktadır.

İklim krizi, küresel açlığın  yaygınlaşmasının önde gelen nedenlerinden biridir. İklim şokları yaşamları, ekinleri ve depolama birimleri yok ediyor ve insanların kendi verilerini beslemeyi tamamen baltalıyor. Dünya acil iklim ile  ilgili önlem  almazsa, iklimin yıkıcı etkileri  kontrolden maalesef  çıkacak.

Küresel gübre fiyatları, yılın en yüksek seviyesinde stoklardaki kalan gıda fiyatlarından bile daha hızlı yükseldi. Yüksek doğal gaz fiyatları da dahil olmak üzere Ukrayna’daki olumsuz etkileri, küresel gübre üretimini ve ihracatını daha da aksattı . Arzı düşürmeyi, fiyatları yükseltmeyi ve hasadı olumsuz etkilemelerinde bulundu. Yüksek gübre fiyatları, mevcut gıda karşılanabilirlik krizini, 2022’de mısır, pirinç, soya fasulyesi ve buğday üretiminin düşmesiyle birlikte bir gıda bulunabilirliği krizine dönüştürebilir.

Maliyetler de tüm zamanların en yüksek seviyesinde: WFP’nin aylık işletme maliyetleri, 2019 ortalamasının 73,6 milyon ABD doları üzerinde – yüzde 44’lük şaşırtıcı bir sahne. Şimdiki işletme maliyetlerine harcanan fazladan para , daha önceki yıllarda  4 milyon kişiyi bir ay boyunca gıda ihtiyaçlarını karşılayabilirdi. Nijerya, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler WFP, daha fazla insana ulaşabilmek için tayınları kırmak de dahil olmak üzere zor kararlarla karşı karşıya. Bu, açları beslemek için açlardan almakla eşdeğerdir’ dedi.

spot_img

diğer haberler