7.2 C
Sakarya
Ana SayfaEğitimFikir Sofrası’nda konu Sakarya’nın ihracatıydı

Fikir Sofrası’nda konu Sakarya’nın ihracatıydı

SUBÜ tarafından düzenlenen Fikir Sofrası, ‘Sakarya’nın İhracat Performansının Artırılması’ teması ile gerçekleştirildi. Etkinlikte +1 Eğitim Modeli ile nitelikli istihdam, yüksek teknolojili ürün ihracatı, gümrüklerin işlevselliği, lojistik imkânlar, e-dış ticaret, dijital pazarlama, akademisyenlerin iş dünyasında yer alması ve ticarette etik gibi konular konuşuldu.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ev sahipliğinde ‘Sakarya’nın İhracat Performansının Artırılması’ temalı Fikir Sofrası etkinliği gerçekleştirildi. Üniversite lokalinde düzenlenen etkinliğe; SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, İl Ticaret Müdürü Emre Atmaca, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Çelik, Aydın Endüstri Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin, Kesin Makine Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Cinoğlu, Karasu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Karakaş, SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Esen, SUBÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Murat Çankaya, SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Kadir Üçay katıldı.

Etkinlik detayları

Üniversite-sanayi ilişkilerinin geçmiş dönemlere göre çok daha iyi olduğunu ancak hâlâ istenilen düzeye ulaşmadığı görüşünü paylaşan SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Çelik, öğrencilerin daha nitelikli hale gelmeleri için destek olmaya hazır olduklarını söyledi. Çelik ayrıca Kaynarca’da kurulan Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamlanmasıyla bölge için ciddi fırsatların ortaya çıkacağını ve yüksek teknoloji ürün ihracatı yapan firmalarla şehrin ihracat performansına ciddi katkı sunacaklarına inandıklarını söyledi. İhracat oranlarını her yıl artırdıklarını kaydeden Aydın Endüstri Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin, Sakarya gümrüğünün daha etkin çalışmasını arzu ettiklerini ifade ederken, Karasu Limanı’nda nakliye fiyatlarının diğer limanlardan çok daha yüksek olduğu bilgisini paylaşarak ilgili kurumların durumu değerlendirmesini istediklerini belirtti. +1 Eğitim Modeli’nin yetkin çalışanların yetiştirilmesini sağlayarak iş dünyasına ve ihracata katkıda bulunduğunu söyleyen Kesin Makine Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Cinoğlu, yine de Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversitelerin sanayiye katkı oranının yüzde 40, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 29, Türkiye’de ise yüzde 4 olduğunu söyleyerek üniversitelerin katkısının artması gerektiğini vurguladı. Karasu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Karakaş, Sakarya’daki firmaların e-dış ticaret üzerinden ihracata yönelmeleri ve dijital pazarlama kanallarını iyi öğrenmeleri gerektiğinin altını çizerek buna ilişkin projesini paylaştı. İl Ticaret Müdürü Emre Atmaca, Sakarya’nın 2023 yılında 9,4 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye sekizincisi olduğu bilgisini verdi. Gümrük işlemleri noktasında iyileştirmeleri sürdürdüklerini ve Sakarya’da gümrük müşavirliği hizmeti veren firma sayısının artması gerektiğini belirtti.

Akademisyen katkıları

Dış ticaret odaklı bir fakülte olduklarını söyleyen SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Esen; uluslararası ticaret alanında nitelikli bir eğitim verdiklerini, mezunlarının firmaların ihracat performansını artırmak için katkı sağladıklarını, akademisyenlerinin ise firmalara farklı başlıklarda destek olduklarını ifade etti. İş dünyasının hizmetinde olduklarını belirten SUBÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Murat Çankaya, iş insanlarının akademisyenleri işletmelerine dahil etmelerini ve bu doğrultuda orta ve uzun vadeli düşünerek çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın şirketlerin uluslararası platforma açılmasına olanak sağladığını kaydeden SUBÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin de böyle bir yolla ihracatını artırabileceğini savundu. Fakültenin diğer Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Üçay ise ticaretin sürdürülebilirliği için etik prensiplere uygun davranışın önemine vurgu yaparak işletmelerin etik değerlere uygun hareket ederek hem itibarlarını artıracaklarını hem de uluslararası pazarda rekabet avantajı elde edeceklerini belirtti.

İhracata çok yönlü katkı sağlıyoruz

Fikir Sofrası buluşmaları ile gerek şehri gerek üniversiteyi ilgilendiren konularda paydaşlarıyla bir araya geldiklerini ve fikir alışverişi yaptıklarını hatırlatan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Sakarya ihracat oranları yüksek olan ve bunu çok daha ileri noktalara taşıma potansiyeline sahip bir şehir. Biz elbette +1 Eğitim Modelimizle iş dünyamıza nitelikli çalışanlar yetiştirmek için büyük bir gayret gösteriyoruz ancak bunun yanında uluslararası öğrencilerimizi de iş dünyamıza göndererek aynı zamanda ticaret elçileri yetiştiriyoruz. Burada ticari ilişkiler kuran ve ülkesine dönen öğrencilerimiz orada kurdukları ya da çalıştıkları işlerde Türkiye’den ithalat yapılmasına da vesile oluyorlar. Bununla birlikte lisansüstü düzeyde öğrencilerimizden ve akademisyenlerimizden en önemli beklentimiz iş dünyasının sorunlarına çözüm üretecek tezler ortaya koymaları. Sorunların çözülmesi ve uygulanabilir Ar-Ge yapılması nitelikli üretime ve ihracata da oldukça olumlu katkılar sunuyor. Uygulama ve araştırma merkezlerimizle iş dünyasının ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşmalarına katkı sağlamaya hazırız. Birçok mezunumuz örneğin aralarında Baykar’ın da yer aldığı yüksek teknoloji üreten firmalarda mühendis olarak çalışıyor. Biz doğrudan ya da dolaylı olarak şehrimizin ve ülkemizin ihracatına katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

spot_img

diğer haberler